1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
components/com_extendeddb/views/movie/tmpl/summary.php

Samenvatting voor
Zero Dark Thirty (Oscarwinnaar) (2012)

Het begint al meteen met de martelingen van verdachten door de C.I.A., de eerste ervaringen die Maya in 2003 met de ‘war on terror opdoet. Maya is dan nog onervaren, maar blijkt al gauw een meer dan adequate toevoeging aan het team dat Bin Laden moet opsporen. Na enkele jaren wordt zij de drijvende kracht achter de jacht op de leider van Al-Qaida. Hoe langer het duurt, hoe minder men erin gelooft en Maya moet zowel haar ondergeschikten als haar meerderen telkens weer aansporen om door te blijven gaan. Steeds meer leeft ze alleen nog maar voor het vinden van haar doelwit. Die eindeloze, vruchteloze zoektocht is waar Zero Dark Thirty oorspronkelijk over zou gaan. Maar toen werd Bin Laden in het echt gevonden en gedood, en moest het script herschreven worden met een nieuw einde. Het gevolg daarvan is een zeer beklemmende, half uur lange sequentie die gedetailleerd de inval van de woning van de terroristenleider weergeeft, bijna even lang durend als de werkelijke operatie. Bigelow serveert deze actie zonder opsmuk. Alles is donker en lastig te ontwaren. Ergens is het spannend, maar toch vooral ijzingwekkend vanwege de koude effectiviteit van deze moordmanoeuvre. Geen sensatie, heroïek en eigenlijk blijft een catharsis ook uit. Het prachtige laatste shot en de scènes die daaraan vooraf gingen, spreken wat dat betreft boekdelen. Was dit het nou waard? Al die jaren bloed, zweet en tranen, en waarom nou eigenlijk? En wat betekent deze uitkomst voor Maya, die acht jaar lang alleen op het vinden van die man was gefixeerd? Bigelow stelt deze vragen aan haar publiek door ogenschijnlijk alleen te laten zien wat er gebeurd is. Juist door de nadruk te leggen op de jarenlange procedures voorafgaand aan de vondst en vervolgens de militaire handelingen zo realistisch mogelijk zonder commentaar weer te geven, komen de vragen vanzelf naar boven en dat is knap.

Inschrijven nieuwsbrief

mod_ccnewsletter/default.php
Naam:
E-mail:

Binnenkort

mod_emov_latest/default_min.php

U bent bezoeker

Zaterdag, 20 Augustus 2022

 

Privacyverklaring

Twitter

mod_wdstwitterwidget/default.php
Aanstaande donderdag (11 augustus) opent de nieuwe bioscoop van Kok CineMaxx de deuren. Officiële opening volgt lat… https://t.co/SLCvyoUVgE
Vanavond voor het eerst sinds lange tijd weer een filmvoorstelling: het Franse misdaaddrama "Police" van regisseur… https://t.co/UPKPve9mo2

Laatste Nieuws

Filmtheater Lelystad gaat verhuizen!

Vanaf september 2022 krijgen de filmvoorstellingen van het Filmtheater Lelystad een vervolg op de voortaan vaste dinsdagavond in de nieuwe bioscoop Kok CinemaxX Lelystad. Alle informatie zoals de verhuizing naar bioscoop Kok CinemaxX, het filmaanbod van Filmtheater Lelystad en het donateurschap is te vinden op deze website.

Filmliefhebber en op zoek naar vrijwilligerswerk?

Filmtheater Lelystad kan momenteel nieuwe vrijwilligers gebruiken en dan vooral voor speciale activiteiten en filmpromotie. Ben jij dus een filmliefhebber? Kom dan ons enthousiaste, gevarieerde team versterken.

Lees meer...
Third Floor Webdesign Eindhoven