1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Resultaten voor: Documentaire

components/com_extendeddb/views/movies/tmpl/default.php
Sorteer op: Titel ▲  |  Uitgave jaar  |  Duur  |  Datum
Resultaten 1 - 20 van 45

A Family Affair (2015)

Op zijn 30ste verjaardag ontvangt Tom Fassaert een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne, een vrouw die hij op dit moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem verteld heeft.


Zij was een echte diva en een beroemd fotomodel in de jaren 50 die haar twee zoons in een kindertehuis plaatste en een moeder die van de een op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te emigreren, ver weg van haar familie. Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, die halsoverkop verliefd wordt op haar kleinzoon. Terwijl Tom achter deze façade probeert te komen, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis.

All the Beauty and the Bloodshed (2023)

All the Beauty and the Bloodshed, Het Filmtheater Lelystad LET OP GEWIJZIGDE DATUM!!!

All the Beauty and the Bloodshed vertelt een emotioneel en veelzijdig verhaal over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizen Four) creëerde een zeer persoonlijk portret van één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw. De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldin’s strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon.
Cast : Nan Goldin (Zichzelf)
Regisseur : Laura Poitras
Kaartjes : https://www.kokcinemaxx.nl/film/all-the-beauty-and-the-bloodshed-filmtheater-special/#/shows/46134

Amazing Grace (2018)

Filmtheater Lelystad, Amazing Grace

In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze legendarische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu.


Cast: Aretha Franklin (Zichzelf), Reverand James Cleveland (Zichzelf), Southern California Community Choir (Zichzelf)
Regisseur: Alan Elliott, Sydney Pollack

Amy (2015)

Documentaire over zesvoudig Grammy-winnares Amy Winehouse. Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden wordt een beeld gegeven van de wereld waarin Winehouse zich moest zien te redden.

MAAK KANS OP 2 GRATIS TOEGANGSKAARTJES DOOR VIA FACEBOOK JE MEEST GENANTE FEESTFOTO IN TE STUREN. https://www.facebook.com/filmtheaterlelystad
(kopieer de link in je browser)

Aznavour, le Regard de Charles (2019)

Filmtheater Lelystad, Aznavour, le Regard de Charles

In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Edith Piaf, Het was zijn eerste camera die hij sindsdien altijd bij zich had. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke dagboek. Aznavour filmt zijn leven, een leven als een film. Hij filmt altijd en overal. Momenten en gebeurtenissen, plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, liefdes en narigheid.. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico. En besloot er een film van te maken, zijn film.

Camino

Filmtheater Lelystad Camino

Een heerlijk zomerse, stiekem ontroerende en wonderbaarlijk meeslepende film over de beroemde wandeltocht naar Santiago de Compostella. Volkomen in cadans met de voetstappen die gezet worden, neemt Martin je mee over werkelijk wonderschone paden en landschappen en zit je voordat je het weet ‘in het moment’ van de tocht. "Alles in me zei me dat ik het moest doen.” Martin de Vries besluit om zonder noemenswaardige voorbereiding de Camino te gaan lopen, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella: van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert hij te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan. Medewandelaars en overnachtingsplekken komen slechts sporadisch in beeld. Als hij al lopende de camera op zichzelf richt, mijmert De Vries betrekkelijk nuchter over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over zelftwijfel en groeiend vertrouwen. Hij leert ‘in het moment’ te zijn en onderzoekt gaandeweg steeds openhartiger zijn beweegredenen. Een onopgesmukt verslag in het verslavende ritme van de tocht, die de ervaring werkelijk voelbaar maakt.

Citizenfour (2014)

Documentairemaker Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald reizen naar Hongkong om daar te spreken met een man die hen e-mails stuurt. Hij blijkt Edward Snowden te zijn en klokkenluider binnen de NSA. Samen brengen ze de controversiële praktijken van de Amerikaanse geheime dienst aan het licht.

Dancer (2016)

Gezegend met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lichaamskracht en elegantie bestormde Sergei Polunin op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakte grote indruk en werd de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Toen hij 25 jaar was werd het succes hem echter teveel. Zijn beroemdheid maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave. Deze documentaire biedt een unieke kijk in het leven van een complexe jongeman, die eigenhandig een online hit van ballet wist te maken. Hij heeft ballet zoals we het kennen volledig weten te veranderen en naar een ander niveau getild. Maar tegen welke prijs? Is het mogelijk je ooit nog vrij te voelen als je het meest waardevolle bezit van de balletwereld bent?

De Schooltuin (2020)

Filmtheater Lelystad, De Schooltuin

De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond. Van de makers van De Wilde Stad. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’ van het seizoen; de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje ervandoor gaat met hun worteltjes. Niet alleen voor de mens maar ook voor de dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht gaat op pad gaat….
Regie Mark Verkerk

Dicht bij Vermeer (2023)

Dicht bij Vermeer, Filmtheater Lelystad

In Dicht bij Vermeer geeft Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet. Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekken we hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer. Zoals Weber het liefdevol brengt: ‘Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.’
Regisseur : Suzanne Raes
Na afloop is er een Q & A met regisseur Suzanne Raes.
Kaartjes : https://www.kokcinemaxx.nl/film/vermeer/#/shows/62730

Down to Earth (2015)

Een familie laat de doorgedraaide wereld achter zich en begint aan de reis van hun leven. Samen met hun drie kinderen reizen ze naar alle uithoeken van de aarde op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld waarin we leven. Zonder crew, zonder vastomlijnd plan; met maar elk met een camera en een rugzak. En de nieuwsgierigheid om te luisteren. Tijdens hun vijf jaar durende avontuur leven ze met en bij verschillende stammen op zes continenten. Ze filmen hun ontmoetingen met de stamoudsten, de wijzen die nog nooit eerder geïnterviewd werden.

Elizabeth: A Portrait in Part(s) (2022)

Elizabeth, Filmtheater Lelystad

2022 is het jaar waarin koningin Elizabeth 70 jaar op de Britse troon zit: een historische mijlpaal. De documentaire Elizabeth is een bijzondere, grappige en soms zelfs ondeugende viering van de langstzittende monarch ooit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal, recente beelden en home video’s van het publiek volgen we The Queen vanaf haar jonge jaren, tot aan het media-icoon dat ze vandaag de dag geworden is. Elizabeth is tevens de laatste film van regisseur Roger Michell (Notting Hill, The Duke), die in 2021 overleed.

Regie: Roger Michell
Met: Queen Elizabeth II

Filmdocumentaire The Rescue (2021)

Filmdocumentaire The Rescue, Filmtheater Lelystad

LET OP! Deze film begint om 19.30 uur

Een meesterlijke en ongelofelijk spannende film van de makers van ‘Free Solo’, over de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot.

★★★★ 'Zo spannend dat hij andere films overbodig lijkt te maken' - de Volkskrant
★★★★ 'Het is vooral een triomf van montage' - NRC

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder. Behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd.

Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als een van de weinige mensen op de wereld de sport van het grotduiken. Een onaardse hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen. ‘It’s like being in space’ legt Rick uit. Er ontwikkelt zich een verhaal met zulke onwaarschijnlijke en wonderbaarlijke helden en gebeurtenissen, dat je het moet zien om te geloven. De mentale kracht van de jongens en hun coach doen je versteld staan. De krankzinnige moed en volharding van de duikers, bezorgen je rillingen over je rug. Terwijl de reddingspoging zelf zo uitzinnig is, dat zelfs Hollywood hem ongeloofwaardig zou vinden.

Almost too fantastic to be true, blijkt dit verhaal een kolfje naar de hand van Elizabeth Chai Vasarhely en Jimmy Chin, het echtpaar dat ook 'Free Solo' regisseerde. Ze hadden de beschikking over een schatkamer aan ter plekke gefilmd materiaal, waaronder alleen al 87 uur door de vrouw van de Thaise admiraal. In combinatie met een aantal wonderschone animaties die situaties verduidelijken en sterke, ontroerende interviews met de hoofdrolspelers creëren ze een overweldigende filmervaring die alle nieuwsbeelden van toen laat verbleken.

Regie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Cast: Ekapol Chanthawong, Rick Stanton, “Amp” Bangngoen

Fire of Love (2022)

Fire of Love, Filmtheater Lelystad

Fire of Love vertelt het explosieve liefdesverhaal van Franse vulkanologen Katia en Maurice Krafft, die evenveel van elkaar houden als van de vulkanen die ze samen bestuderen. Een romantische, maar ook tragische ontdekkingstocht via spectaculaire en nooit eerder gemaakte beelden van adembenemende vulkaangebieden. Regisseur Sara Dosa maakte eerder de documentaire The Sheer and the Unseen, over de mythologie van IJslandse vulkaanlandschappen, en waagt zich met 'Fire of Love' aan het noodlottig liefdesverhaal van twee vulkanologen.

Regie: Sara Dosa
Met: Miranda July (Stem), Katia Krafft (Zichzelf), Maurice Krafft (Zichzelf)

Forengie….Forengie! (Voorpremiere)

Documentaire in de vorm van een roadmovie van regisseur Eline Flipse
De grote problemen om ontwikkelingswerk in Afrika te concretiseren. Een aantal weldoeners steken daar vele tonnen in en zien hun geld verdwijnen. Twee van die weldoeners komen uit Urk
De film gaat op 25 september tijdens het Nederlandse Film Festival in premiere en rouleert daarna in filmtheaters en wordt op tv vertoond.

In aanwezigheid van regisseur en 2 hoofdrolspelers met wie we na de film een gesprek hebben.

GRATIS VOORSTELLLING De kinderen van juf Kiet 13.00 uur (2016)

Deze film wordt vertoond tijdens LelySTART, de start van het culturele seizoen. De kaarten voor deze film zijn daarom gratis. Reserveer wel op tijd een kaartje want vol=vol!
Een jaar lang volgden regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende film; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel (2022)

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel, Filmtheater Lelystad

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

Regie: Ruben Smit, Melchert Meijer zu Schlochtern

Het Doet Zo Zeer (2016)

In Het Doet Zo Zeer schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, over euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.

Het nieuwe Rijksmuseum (2014)

Filmtheater Lelystad vertoont dinsdag 9 december een exclusieve voorpremière van 'Het Nieuwe Rijksmuseum - de film'.

De met de Zilveren Nipkowschijf en het speciale Gouden Kalf onderscheiden documentairereeks 'Het Nieuwe Rijksmuseum' krijgt een grootse finale voor de bioscoop: 'Het Nieuwe Rijksmuseum: De film'. Als in 2003 optimistisch wordt begonnen aan de verbouwing van het Rijksmuseum denkt men de deuren te kunnen heropenen in 2008. De restauratie wordt echter vanaf het begin geplaagd door stroeve tegenkrachten, en de opening – inmiddels met nieuwe directeur Wim Pijbes – laat op zich wachten tot 2013.

Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum. In de film zullen de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang zeker niet onvermeld blijven, maar het accent zal nu ook komen te liggen op wat achter de schermen de hoofdzaak was én is: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst. De conservatoren werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de directeuren, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die al die jaren dag en nacht ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt.

400 uur beeldmateriaal samengebald tot één enerverende film. Het Nieuwe Rijksmuseum: De film volgt alles op de voet en maakt de kijker ooggetuige van een uniek stuk vaderlandse geschiedenis.

I am not your negro (2016)

De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat

Inschrijven nieuwsbrief

mod_ccnewsletter/default.php
Naam:
E-mail:

U bent bezoeker

Donderdag, 8 Juni 2023

 

Privacyverklaring

Twitter

mod_wdstwitterwidget/default.php
De films die het Filmtheater vanaf 21 februari vertoont bij Kok CinemaxX Lelystad zijn bekend. Kijk op onze website… https://t.co/ZMKqmYWj25
De komende weken staat weer een serie prachttitels op de programmering: * 10-jan: Close * 17-jan: The Lost King * 2… https://t.co/4QPfjACN82

Laatste Nieuws

Documentaire Ode aan de Zon, 40 jaar Sunsation

Zondag 18 juni om 15.00 uur draait het Filmtheater de documentaire Ode aan de Zon, 40 jaar Sunsation bij Kok CinemaxX Lelystad.

De kunstzinnige documentaire Ode aan de Zon viert op creatieve wijze het 40-jarig bestaan van het bekende Lelystadse poëziefestival Sunsation.

Een festival  dat jaarlijks aan het begin van de zomerop een van de meest magische plekken van Flevoland plaatsvindt: het Observatorium Robert Morris aan de Swifterringweg.

Ter ere van dit jubileum laten vier gedreven kunstenaars zich inspireren door deze bijzondere plek.

Filmtheater Lelystad vertoont zondag 18 juni deze documentaire. Eén week voor de 41ste jaargang van dit festival: Sunsation 2023 (het weekend van 23 en 24 juni).

Meer informatie elders op de website.

Kaartjes te koop bij Kok CinemaxX Lelystad.

 

 

Docu Dicht bij Vermeer

Zondagmiddag 21 mei 2023 vertoont Filmtheater Lelystad om 15.00 uur de documentaire Dicht bij Vermeer bij Kok CinemaxX Lelystad.
Na afloop is er een Q & A met regisseur Suzanne Raes.
Voor meer informatie kijk elders op de website.
Kaartjes te koop bij Kok CinemaxX Lelystad

HET NATIONAAL FILMFESTIVAL VOOR SCHOLIEREN (NFFS) BIJ FILMTHEATER LELYSTAD

Het NFFS organiseert jaarlijks in Lelystad een filmfestivaldag voor scholieren die zelf een film hebben gemaakt. Dan komen er uit het hele land honderden scholieren en hun docenten workshops volgen en de ingezonden films bekijken in Theater Agora en CKV Kubus.
In 2023 vindt het NFFS plaats op 9 oktober. De films gaan altijd over uiteenlopende thema's.
Enkele van de winnende films van 2022 worden op 4 achtereenvolgende dinsdagen vanaf 11 april vertoond bij Filmtheater Lelystad.
De korte films worden vertoond na de trailers en vlak voor de hoofdfilm.
Geniet van wat dit jonge talent u te bieden heeft en laat u inspireren. Kijk ook eens op de website www.nffs.nl 

 

Third Floor Webdesign Eindhoven